Suurin osa diabeteksen hoidosta ja seurannasta tapahtuu kotona.
Verensokerin mittaaminen
Tavoitteellinen verensokerin omaseuranta on diabeteksen hoidossa keskeistä. Insuliinihoidossa verensokerimittausten pohjalta tehdään päivittäiset hoitoratkaisut ja valinnat. Perinteisten verensokerimittareiden rinnalle on tullut glukoosisensorointilaitteita, joilla voidaan seurata kudossokeria.
Ennen vastaanottokäyntiä tehdään verensokerin tehoseuranta omamittauksella sormenpäästä tai sensorilla. Omamittausten tarve, ajankohta ja tavoitteet sovitaan yhdessä diabeteshoitajan ja potilaan kesken. Mittarin ja opastuksen sen käyttöön saa diabeteshoitajalta. Hoitotarvikejakelusta saa mittariin tarvittavia liuskoja.
Millä tasolla verensokerin tulisi olla?
Verensokerissa tavoitellaan mahdollisimman normaalia ja turvallista verensokerin tasoa. Yleinen tavoite hoitosuosituksessa on pitää verensokeri pääsääntöisesti:
- aamulla ja ennen aterioita sekä yöllä välillä 4–7 mmol/l
- aterian jälkeen alle 8–10 mmol/l
Yksilölliset verensokeritavoitteet voivat eri syistä poiketa yleisestä suosituksesta alas tai ylöspäin.
Sokeritasapainon pitkäaikaista tasoa selvitetään sokerihemoglobiini- eli HbA1c –kokeella. HbA1c tutkitaan yksilöllisin väliajoin, yleensä 2–4 kertaa vuodessa. Tavoite sovitaan yksilöllisesti. Siihen vaikuttaa mm. henkilön ikä, herkkyys matalalle verensokerille ja diabeteksen hoidon yksilöllinen tilanne. Hoitosuosituksen mukainen tavoitearvo on alle 53 mmol/mol ilman toistuvia liian matalia verensokereita.
Verenpaineen mittaaminen
Diabetesta sairastavan verenpaineen tavoitearvo on 140/80. Diabetesta sairastavalle suositellaan säännöllistä verenpaineen omatoimista mittaamista.
Toistuvilla kotimittauksilla saadaan käsitys todellisesta verenpaineen tasosta. Verenpaineen omamittaukseen tarkoitettuja paikkoja on myös hoitopaikoissa ja apteekeissa. Verenpainelääkityksen aloittamisen tai lääkemuutosten jälkeen verenpainetta mitataan itse aluksi 1- 2 päivän välein ja paineen vakiinnuttua esimerkiksi viikoittain. Lääkityksen aloituksen tai lääkemuutosten jälkeen seuranta sovitaan yksilöllisesti muutaman viikon tai muutaman kuukauden päähän. Ennen vastaanottokäyntiä tehdään verenpaineen tehoseurantaa kotona viikon ajan.
Painon mittaaminen
Painoa on hyvä seurata itse kotona esimerkiksi kerran viikossa tai kerran kuussa. Hoitopaikassa punnitus ja tarvittaessa vyötärönympäryksen mittaus tehdään osana kontrollikäyntejä diabeteshoitajan ja lääkärin vastaanotolla. Painon ja pituuden perusteella lasketaan painoindeksi eli BMI.
Diabetes vaikuttaa seksiin. Diabeteksen hyvä hoito ja terveellisten elämäntapojen vaaliminen ovat osa seksuaalisuudesta huolehtimista. Jos keho voi hyvin, se vaikuttaa mieleen. Jos taas keho voi huonosti, ei mielikään ole tasapainossa. Ulkomaisten tutkimusten mukaan jopa 70 % miehistä ja 75 % naisista on kokenut jonkinlaisia seksuaalisuuteen liittyviä ongelmia.
Miehillä
- Nykykäsityksen mukaan yli 70 % erektio-ongelmista johtuu elimellisistä syistä.
- Yleisimmät ongelmia aiheuttavat sairaudet ovat sydän- ja verisuonitaudit sekä diabetes. Diabeetikoilla erektiohäiriöt alkavat aikaisemmin ja ovat yleisempiä kuin terveillä.
- Yleensä ongelmien taustalla on monta syytä ja häiriön vaikeusasteeseen vaikuttavat taudin kesto, hoitotasapaino ja ikä.
- Seksuaalisten toimintojen häiriöitä voivat olla esim. impotenssi, erektiovaikeudet, viivästynyt ejakulaatio tai seksuaalisen aktiivisuuden määrän väheneminen tai laadun heikkeneminen. Vähentyneen seksuaalisen aktiivisuuden taustalla voi olla useita syitä.
- Huono verensokeri väsyttää. Erektiohäiriön syytä arvioidessa on huomioitava myös elintapojen osuus.
- Tupakointi supistaa verisuonia ja on siten erektion saannin kannalta haitaksi.
- Alkoholi saattaa heikentää erektiota tilapäisesti, ja toisaalta runsas pitkäaikainen juominen tyyliin 1–2 koria olutta viikossa tai yli neljä pulloa viiniä viikossa aiheuttaa pysyviä hermovaurioita ja hormonaalisia muutoksia.
- Diabeettinen neuropatia eli hermovaurio voi vaikuttaa miehillä peniksen verenkiertoa ja siemensyöksyä säätelevään järjestelmään
- Tarvittaessa avuksi tulee lääketiede. Erektiohäiriöihin löytyy lääkkeitä.
Naisilla
- Huono verensokeritasapaino väsyttää
- Verensokerin nousu altistaa naisilla emätintulehduksille
- Naisilla seksuaalisen halun heikkeneminen ja kostumisongelmat ovat tavallisia
- Ateroskleroosi ja verenpainetauti liittyvät tavallisesti diabetekseen, myös naisen lantion alueen verenkierto voi olla heikentynyt.
- Diabeettinen neuropatia eli hermovaurio voi vaikuttaa naisilla erogeenisten alueiden tuntopuutoksiin.
- Tarvittaessa avuksi tulee lääketiede. Hormonihoidot tai liukuvoiteet helpottavat keski-ikäisen naisen emättimen limakalvojen kuivumista.
Muutokset seksuaalisuudessa
- Yksi yleisimmistä pulmista on halun puute, mutta ongelmien taustalla voivat olla myös pelot ja pidättäytyminen.
- Muutokset seksuaalisuudessa saattavat aiheuttaa kipeitä tunteita: pettymystä, surua, kaipuuta, häpeää ja pelkoa.
- Seksuaalisuuden hiipumiseen suostuminen on päätös, jota ei ole pakko tehdä. Suhteessa voi olla vielä paljon iloa ja nautintoa.
- Seksi ja seksuaalisuus on kohdattava ja hyväksyttävä sellaisena kuin se kunakin hetkenä yksilön ja parisuhteen tasolla on mahdollista
- Ongelmat on ensin tiedostettava ja sitten rohkeasti lähdettävä ottamaan selvää ja etsimään apua, vaikka vähän jännittäisi tai nolottaisi.
- Seksuaalisuudelle avautumista helpottaa, jos kumppanit osoittavat toisilleen, että he rakastavat, arvostavat, kunnioittavat ja syvästi välittävät toisistaan ja haluavat tehdä toiselle seksissäkin hyvää.
- Jos seksuaalisuus aiheuttaa ristiriitoja, jotka eivät puhumalla selviä, kannattaa hakea ammattiapua esimerkiksi pari- tai seksuaaliterapiasta.
LÄHTEET: Diabeteslehti 2017, Kero & Väisälä 2019 seksologiaa, Vanhanen Sydän- ja verisuonisairaudet, diabetes ja seksuaalisuus Duodecim 2003;119:229–34