Sosiaalietuudet

Diabetesta sairastavan sosiaaliturvan tarve ja oikeudet erilaisiin sairausperusteisiin etuuksiin tai palveluihin vaihtelevat sairaus- ja elämäntilanteen perusteella. Sosiaaliturva-asioihin tutustumisen voi aloittaa Kelan internetsivuilta ja Diabetesliiton kokoamasta diabeetikon sosiaaliturvaoppaasta, johon on koottu sosiaaliturva-asiaa diabetesta sairastavan näkökulmasta katsottuna.

Lääkevalmisteiden korvaukset vaihtelevat. Kelan sivuilta tai apteekista voi tarkistaa omien lääkkeidensä korvausten kriteerit. Tablettihoito ja muut pistettävät lääkkeet kuin insuliini kuuluvat pääsääntöisesti alemman erityskorvauksen (60 %) piiriin.  Insuliinivalmisteet kuuluvat pääsääntöisesti ylemmän erityiskorvauksen piiriin. Tällöin valmisteen hinta korvataan kokonaan 4,5 € osto- ja lääkekohtaisen omavastuun jälkeen.

Diabetesta sairastava käyttää usein myös lääkkeitä kohonneen verenpaineen ja rasva-aineenvaihdunnan häiriöiden hoitoon. Näistä lääkevalmisteista saa pääsääntöisesti peruskorvauksen.  

Erityiskorvausta tai jossain valmisteissa rajoitettua peruskorvausta haetaan hoitavan lääkärin laatimalla B-lausunnolla.  B-lausunnon perusteella Kela ratkaisee erityiskorvausoikeuden. Mitään muuta lomaketta ei tarvitse tähän asiaan liittyen täyttää. Kela lähettää kotiin uuden Kela-kortin, johon on kirjattu korvausoikeuden osoittava numero.

Mikäli diabetes tai sen lisäsairaudet ja mahdolliset muut pitkäaikaissairaudet vaikuttavat työ- tai toimintakykyysi, kannattaa ottaa yhteyttä hoitopaikan sosiaalityöntekijään. Terveydenhuollon sosiaalityöntekijä voi kartoittaa tilanteen ja ohjaa sopivien sosiaaliturvaetuuksien ja –palveluiden piiriin.

Tutustu Diabetesliiton Diabeetikon sosiaaliturva 2020 -julkaisuun.

Tulosta tämä sivu