Esidiabetesvaiheessa diabeteshoitaja tukee sinua elintapamuutoksissa. Tavoitteena on diabeteksen ennaltaehkäisy.
Esidiabeteksen seuranta
Jatkossa sinulle suositellaan laboratoriokokeissa käymistä yleensä 6-12kk välein. Tarvittaessa diabeteshoitaja voi otattaa kokeita myös tiheämpään ja katsoo, onko aiheellista tehdä sokerirasitus vai mitataanko vain "pitkäaikaissokeri" eli HbA1c-arvo ja paastoverensokeri eli fP-Gluk.
Halutessasi voit omakustanteisesti ostaa tässä vaiheessa itsellesi verensokerimittarin esimerkiksi apteekista ja seurata arvoja kotona. Kunta tarjoaa verensokerimittarin ja hoitotarvikkeita ilmaiseksi diabetesdiagnoosin saaneille.
Sinulle ehdotetaan tarpeen mukaan käyntejä diabeteshoitajan vastaanotolla. Kyseessä ovat ns. omahoidon tukikäynnit painonpudotuksen ja elintapahoidon tueksi. Käyntitiheys on henkilökohtainen, ja diabeteshoitaja katsoo yhdessä kanssasi kuinka usein sinun kannattaa käydä vastaanotolla.
Mitä tukikäynneillä tapahtuu?
Vastaanotolla käydään läpi miten elintapamuutoksissa on onnistuttu ja kerrataan asioita. Diabeteshoitaja neuvoo, mitä asioita voisit vielä muuttaa.
- Käynnillä tarkastellaan omahoitosuunnitelmaa, jonka sait tehtäväksi ensikäynnillä. Sen tulokset kirjataan potilastietojärjestelmään. Saat tukea tavoitteillesi tarvitsemallasi tavalla.
- Ravitsemukseen liittyen kerrataan asioita ja puututaan ongelmakohtiin, kannustetaan hyviin valintoihin.
- Alkoholi ja tupakointi käydään läpi ja tarvittaessa tuetaan lopettamisessa/vähentämisessä.
- Liikuntaan kannustetaan. Saat tietoa esimerkiksi kaupungin liikuntatoimen järjestämistä eri liikuntamahdollisuuksista.
- Mitataan pituus, paino, BMI, vyötärönympärys ja sovitaan tavoitteita näille.