Jos verensokerisi on lievästi koholla mutta ei vielä täytä diabeteksen kriteerejä, sinut ohjataan diabeteshoitajan vastaanotolle elintapavalmennukseen.
Elintapaohjaus
Kun verensokerisi ovat vähän koholla, eli laboratoriokokeessa fP-Gluk on 6,1-6,9, sinut ohjataan diabeteshoitajalle elintapaohjaukseen. Elintapaohjaukseen voit valmistautua miettimällä omia elintapoja, kuten
- ateriarytmi
- annoskoko
- napostelu/herkuttelu
- liikunnan määrä
- riittävä unensaanti (huonot yöunet heikentävät sokerinsietoa ja vaikeuttavat painonhallintaa)
- mitä haluaisit ja olisit valmis muuttamaan
Elintapaohjauksessa käydään läpi ravitsemuksen ja liikunnan merkitys diabeteksen pysymiseen ns. esidiabetesvaiheessa tai pre-vaiheessa (lääkkeetön hoito).
Käynnin tavoitteena on herättää tietoisuutesi riskistäsi sairastua diabetekseen ja antaa vinkkejä esidiabetesvaiheessa pysymiseen. Diabeteksen hoidossa perustana ovat aina elintavat. Mikäli ne eivät ole kunnossa, on hoitokin hankalampaa.
Diabeteshoitaja käy läpi elintapaohjauksen joko pienryhmässä tai tarvittaessa yksilöohjauksena. Ryhmäohjannassa elintapa-asiat käydään yleisesti läpi ja ryhmäläiset saavat esittää kysymyksiä diabeteshoitajalle. Saat omahoitosuunnitelmakaavakkeen, joka jätetään täytettynä diabeteshoitajalle ohjauksen jälkeen.
Yksilöohjauksessa käydään läpi samat asiat ja täytetään omahoitosuunnitelmakaavake.
Elintapaohjauksen jälkeen verensokeritasoja seurataan yksilöllisen suunnitelman mukaan riippuen muista pitkäaikaisista sairauksistasi, yleensä 6-12kk välein. Saat halutessasi käydä diabeteshoitajan vastaanotolla ns. omahoidon tukikäynneillä, joissa seurataan painoa ja kannustetaan elintapamuutoksissa.
Lisätietoa
Diabetesliitto: Terveydeksi
Tyypin 2 diabeteksen riskitesti
Terveyskylän Diabetestalo
Sydänliitto
Sydänliitto: Ruoka ja ravitsemus
Sydänliitto: Terveys ja hyvinvointi
Syö hyvää
UKK-instituutti: Liikkumisen suositus